מהו מזון אולטרא מעובד? ולמה הוא לא בריא לנו?
- shiri yomtov
- 29 בינו׳
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 18 בפבר׳
מזון אולטרה מעובד הוא מזון שעבר מספר תהליכי עיבוד תעשייתיים ומכיל לעיתים קרובות תוספים שאינם מהטבע. גם אם מוסיפים לו סיבים או ויטמינים, מוציאים סוכר ומכניסים ממתיקים מלאכותיים או מוציאים את שומן הטראנס, עדיין המזון הזה לא מהווה תחליף טוב למזון לא מעובד או מעובד מינימלית. כשרשימת הרכיבים של המוצר כוללת מספר רב של חומרים, בעיקר כאלה שאינם בשימוש ביתי, מדובר במזון אולטרה מעובד. נכון שהרכיבים עוברים תהליכי אישור, אבל כבר קרה שעם השנים התגלה שהשפעת רכיבים מסויימים עלולה להיות מזיקה כמו ניטריטים בבשר מעובד שמוגדרים כמסרטנים.
דוגמאות למזונות אולטרה מעובדים
חטיפים מלוחים ושומניים, משקאות קלים וממותקים, דגני בוקר, חטיפי אנרגיה, תבשילים להכנה מיידית בתוספת מים רותחים, רטבים, ממרחים, מעדנים, חטיפי עוף (בשרים מעוצבים), נקניקים, נקניקיות, מזון ממותק וחטיפים ממותקים, עוגות, עוגיות, מיצים, גלידות, מגוון מוצרים מוכנים לחימום כמו פאי מוכן לאכילה, חטיפי עוף ודגים, אבקות מרקים וקינוחים, וכן משקאות אלכוהוליים שהאלכוהול בהם עובר זיקוק כגון וודקה, וויסקי ורום.

למה מזונות אולטרה מעובדים לא בריאים לנו?
כי הם לא מאוזנים תזונתית יש בהם צפיפות קלורית גבוהה (הרבה קלוריות ליחידת משקל), טעמים חזקים ונטייה לצרוך מהם בעודף כתוצאה מהרכבי שמן, שומן, סוכר, מלח ותוספים שונים. במצב כזה הם מתאפיינים בצריכה מוגזמת ובאים על חשבון מזונות בריאים יותר
כי צריכה שלהם מובילה לצריכת נתרן וסוכר גבוהות מהמומלץ.
כי הם מעודדים אכילה לא מודעת. הם מוכנים לאכילה ללא צורך בצלחת, שולחן ועזרים נוספים. ניתן לאכול אותם מול הטלוויזיה, תוך כדי העבודה או על הדרך.
כי המרקם שלהם לרוב לא מחייב לעיסה ומעודד התרגלות לאכילה שכזאת, לכן אם מציעים אותם לפעוטות, הם עלולים לסרב לאכול פירות וירקות כי הם אינם מורגלים בתהליך הלעיסה.
כי הם מוצעים בגדלי מנה גדולים ובכך מעודדים אכילת יתר.
בכתב העת הבריטי BMJ התפרסם אשתקד מאמר סקירה שמוכיח את הקשר בין חשיפה למזונות מעובדים במיוחד, לבין תוצאות בריאותיות שליליות.
במאמר נמצאו קשרים ישירים בין חשיפה למזונות מעובדים במיוחד לבין פרמטרים בריאותיים כמו: סרטן, ותוצאות בריאותיות נפשיות (כמו: חרדות ודיכאון) , נשימתיות, מחלות לב וכלי דם , מערכת העיכול ומחלות מטבוליות.
מסקנות המחקר הן ברורות - ככל שהחשיפה גדולה יותר למזון אולטרה מעובד כך קיים סיכון גבוה יותר לתוצאות בריאותיות שליליות, במיוחד קרדיומטבוליות, הפרעות נפשיות נפוצות ותמותה. ממצאי המחקר מדגישים את המשמעות להקפדה על אורח חיים בריא, אכילה בריאה ובחירה נכונה של מזונות
מוזמנים להתחיל תהליך אישי לשיפור הבריאות והמשקל בעזרת ליווי מותאם אישית וכלים פרקטיים ליצירת אורח חיים מאוזן ובריא
קישור למאמר: